• slide-001
    “Εμπιστευτικότητα και αμεροληψία„
  • slide-001
    “Ευθυκρισία και ταχύτητα
    στην επίλυση των διαφορών„
  • slide-001
    “Δημιουργικότητα στην
    εξισορρόπηση συμφερόντων„
  • slide-001
    “Αποτελεσματικότητα και συνέπεια„
stoxoi-oddee sixnes-erotiseis kanonismoi-oddee
Είσοδος Διαιτητών – Διαμεσολαβητών

«Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων σε λειτουργία – Πρώτα συμπεράσματα»

«Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων σε λειτουργία – Πρώτα συμπεράσματα»

DSC 0107

Μεγάλης ανταπόκρισης έτυχε βραδιά συζήτησης για τα πρώτα συμπέρασμα από την εφαρμογή του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για την ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων με το Ν.4469/2017, η οποία διοργανώθηκε από κοινού από τον Οργανισμό Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης (ΟΔΔΕΕ) του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και το Σύνδεσμο Γερμανόγλωσσων Νομικών Βόρειας Ελλάδας στις 20 Σεπτεμβρίου 2017 στο Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δρ. Γεώργιος Καραμανίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανόγλωσσων Νομικών Βόρειας Ελλάδας, Δικηγόρος και διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής και η κα. Μπερναντέτ Παπαβασιλείου-Σρέκενμπεργκ, Συντονίστρια του Τμήματος Διαμεσολάβησης του Οργανισμού Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης (ΟΔΔΕΕ) του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δικηγόρος, διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών.

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικούς Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης, τόνισε ότι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τη ρύθμιση των οφειλών τους είναι εντυπωσιακά μεγάλο. 750 επιχειρήσεις, που έχουν μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, βρίσκονται στην ολοκλήρωση των διαδικασιών πριν την κατάθεση αίτησης, ενώ 120 εταιρείες έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις και οι φάκελοί τους έχουν σταλεί στους πιστωτές τους. Εντός του μήνα Οκτωβρίου αναμένονται και οι πρώτες ρυθμίσεις.

Τόσο ο κ. Κουρμούσης όσο και ο κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, δικηγόρος, διαπιστευμένος διαμεσολαβητής και Γ.Γ. του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), στη συζήτηση που ακολούθησε, επισήμαναν, ότι οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η διαδικασία είναι σύνθετη, απαιτεί άριστη προετοιμασία, αλλά και ειλικρίνεια, γιατί σε περίπτωση μη ένταξης ή μη τήρησης των ρυθμίσεων που θα πετύχει ο οφειλέτης, θα βρίσκεται αντιμέτωπος με την πτώχευση.

Όπως είπε ο κ. Κανελλόπουλος, ο Νόμος για τον Εξωδικαστικό ζητάει από την εταιρεία να δει το μέλλον της οργανωμένα, να ελέγξει η ίδια αν είναι βιώσιμη και να αντιμετωπίσει το σύνολο των πιστωτών της, κάτι που απαιτεί καλή προετοιμασία, τη συνεργασία δικηγόρων και φοροτεχνικών και απόλυτη ειλικρίνεια από πλευράς επιχειρηματιών.
Ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της σύνδεσης του Νόμου με τις πτωχευτικές διαδικασίες (άρθρο 14, παράγραφος 5), λέγοντας ότι , σε περίπτωση μη έγκρισης της αίτησης, η εταιρεία, που έχει θέσει στη διάθεση των πιστωτών της πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή της, βρίσκεται ένα βήμα πλησιέστερα στην πτώχευση.

DSC 0096

Το ρίσκο είναι ακόμη μεγαλύτερο, στην περίπτωση που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη συμφωνία που έκανε, καθώς τότε αναβιώνουν όλα τα χρέη και οι πιστωτές της μπορούν να τα κάνουν άμεσα απαιτητά.

Πρακτικά θέματα για τις επιχειρήσεις κατά την προετοιμασία υποβολής της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και ιδίως την σημασία συνεργασίας μεταξύ δικηγόρων και φοροτεχνικών στο εν λόγω θέμα αυτό επισήμανε ο κ. Νίκος Μόσχος, Δικηγόρος και διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τονίσθηκε η φιλοσοφία του Νόμου που εισάγει την εξωδικαστική διαπραγμάτευση και στα χρέη των επιχειρήσεων απέναντι στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, στη βάση μελετών βιωσιμότητας.
Τέλος, ο κ. Κουρμούσης ενημέρωσε ότι όλο το πληροφορικό υλικό μπορεί κανείς
να το βρει στην ιστοσελίδα http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link-01_uliko/
Επίσης, για οποιεσδήποτε ερωτήσεις προκύψουν για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.